یادبود درگذشتگان هنر ۱۴۰۳ در مهر؛
خاموشی ستاره ها در آسمان هنر تجسمی از ژنرال گرافیک تا هنرمندان نوگرا
کیت هنری: به گزارش کیت هنری، در سال ۱۴۰۳ برخی از هنرمندان هنرهای تجسمی را از دست دادیم که میتوان به چهره هایی چون مصطفی اسداللهی، سیراک ملکنیان، محمدحسین عطارچیان، حبیب آیت اللهی، هادی جمالی و فرهاد مشیری اشاره نمود.
خبرگزاری مهر -گروه هنر-آزاده فضلی؛ یکی از افسوس های خبرنگاری هنری، انتشار خبر درگذشت چهره ها و مفاخر هنری است که هر کدام از آنها با آثارشان روح انسان ها را تازه می کردند. وقتی هنرمندی از دنیا می رود، نه فقط یک فرد بلکه یک دنیا از زیبایی و احساس را از دست می دهیم. آنها با خلاقیت و استعدادشان، ما را به دنیای شگفت انگیزی می برند؛ هنرمندانی که با هنرشان زندگی را زیباتر کردند، حالا در یادهایمان زنده اند. هر لحن، هر رنگ و هر خطی که از آنها باقیمانده است، صدای آنها را در دل هایمان زنده نگه می دارد. هنر لایتناهی است اما فقدان یک هنرمند بزرگ، به خاموشی یک ستاره در آسمان می ماند.
هنرمندان با آثار خود می توانند الهام بخش نسل های جدید باشند؛ همچنین که آثار هنری، نمایانگر تاریخ و فرهنگ یک جامعه هستند. وقتی هنرمندی با زندگی وداع می کند، آثارش به عنوان گنجینه ای فرهنگی باقی می ماند و نسل های بعدی می توانند از آن بهره برداری کنند و با آداب و رسوم گذشته آشنا گردند. همچنین، هنر می تواند تجربه های انسانی را به اشتراک بگذارد. آثار هنری به ما کمک می کنند تا احساسات و تجربیات مشترکی را درک نماییم حتی اگر خالقش قرن ها قبل زندگی کرده باشد. این پیوند عمیق، حس همدردی و همبستگی را در جامعه تقویت می کند. خیلی از هنرمندان آثار خودرا به عنوان ابزاری برای تغییر اجتماعی خلق کرده اند؛ پیام های آنها می تواند سبب آگاهی بخشی و تغییرات مثبت در جامعه شود و حتی بعد از درگذشتشان، این پیام ها ادامه دارند و الهام بخش مبارزات اجتماعی به شمار می روند. آثار هنری می توانند به عنوان منبعی از آرامش و تسلی برای افرادی که درحال درد یا از دست دادن هستند، نیز عمل کنند.
به رسم سالانه گروه هنر خبرگزاری مهر، یادی از درگذشتگان عرصه هنرهای تجسمی خواهیم داشت و برای شادی روح آنها فاتحه ای قرائت می نماییم. روحشان شاد و یادشان گرامی.
در ادامه به بازخوانی اخبار ناگوار از سفر ابدی هنرمندان تجسمی در سال ۱۴۰۳ می پردازیم.
پریسا جعفری هنرمند طراح و نقاش
پریسا جعفری از مدرسان و هنرمندان عرصه طراحی و نقاشی در ایام پایانی سال ۱۴۰۲ بر اثر مبتلاشدن به بیماری سرطان در سن ۵۸ سالگی درگذشت. این هنرمند که عمده فعالیت هایش متمرکز بر تدریس در هنرستان ها و مراکز آموزش عالی حوزه طراحی و نقاشی خارج از تهران بود، دارای مدرک کارشناسی ارشد رشته نقاشی از دانشگاه الزهرا بوده و بعد از آن در رشته ارتباط تصویری و رشته پژوهش هنر مدرک کارشناس ارشد خودرا دریافت کرده است.
فعالیت در عرصه طراحی پارچه و لباس، تدریس در دانشگاه فرهنگیان مشهد، دانشگاه آمل، دانشگاه بابل، دانشگاه آزاد اسلامی شهرهای مختلف استان مازندران همچون کارهای این هنرمند فقید در عرصه هنرهای تجسمی است.
۱۵ خرداد؛ هادی جمالی هنرمند نقاش و مدرس
ادی جمالی نقاش نامدار کشور و عضو موسسه هنرمندان پیشکسوت که مدتی بیمار بود، شامگاه ۱۵ خرداد در سن ۷۴ سالگی در بیمارستان از دنیا رفت.
هادی جمالی در اردیبهشت سال ۱۳۲۹ در شیراز متولد شد. وی فارغ التحصیل معماری داخلی از دانشگاه هنر و کارشناسی ارشد طراحی صنعتی از دانشکده هنر معماری دانشگاه آزاداسلامی است و علاوه بر تحصیل در این رشته ها، به نقاشی نیز پرداخته است. جمالی در سبک آبستره اکسپرسیونیسم کار می کرد و معتقد بود این سبک، نوعی از آبستره است که تأثیر شدیدتری دارد و تا اندازه ای در آن خشونت به کار رفته است؛ به این معنا که آبستره رمانتیک نیست و به صورتی جدی تر و با سرعتی بیشتر کار می شود.
وی همین طور سابقه تدریس دانشگاهی دارد و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، عضو افتخاری انجمن هنرمندان نقاش ایران و عضو چندین گروه هنری است. محمدهادی جمالی آثارش را در نمایشگاه های انفرادی و گروهی بسیاری، در داخل و خارج از کشور به معرض نمایش گذاشته بود. جمالی در حوزه هنر بسیار فعال بود و کسب جوایز مختلف، ارائه مقالات هنری در سمینارهای دانشگاهی و مراکز فرهنگی، تألیف کتاب های آموزش طراحی، داوری مسابقات هنرهای تجسمی و اجرای نقاشی های دیواری در تهران همچون کارها و دستاوردهای هنری این هنرمند است. هادی جمالی کتابی نیز با عنوان «اسکیس و راندو با ماژیک و روان نویس» چاپ کرده که حاصل ۲۶ سال تجربه تدریس اوست. او مدرک درجه یک هنری دارد و از سال ۱۳۹۲ عضو مؤسسه هنرمندان پیشکسوت بود.
۲۶ خرداد؛ محمدرضا ریاضی پژوهشگر و استاد دانشگاه
محمدرضا ریاضی پژوهشگر و استاد تاریخ هنر، شامگاه ۲۶ خرداد در ۷۴ سالگی بر اثر ایست قلبی از دنیا رفت.
محمدرضا ریاضی در کارنامه کاری و کارهای تحقیقاتی و پژوهشی خود، ریاست کتابخانه موزه ملی ایران، عضویت در شورای پژوهشی موزه ملی ایران، نماینده سازمان میراث فرهنگی در کمیته حافظه جهانی یونسکو و مدرس تاریخ هنر ایران و جهان در دانشکده های هنر دانشگاه تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، الزهرا، شهید بهشتی، بنیاد ایرانشناسی، دانشگاه هنر، مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی و دانشگاه هنر اصفهان را دارد. تالیف و ترجمه بالاتر از ۷۰ کتاب و مقاله در مورد هنر و تمدن ایران و جهان در کارنامه علمی و هنری محمدرضا ریاضی است. خاطره کلاس های وی در ۴ دهه گذشته همیشه با دانشجویان گرافیک خواهد بود.
۲۷ تیر؛ فرهاد مشیری هنرمند نقاش
فرهاد مشیری هنرمند نقاش پرآوازه ایرانی که بعد از مرگ همسرش از ایران کوچ کرد و در انگلیس زندگی می کرد، ۲۷ تیر در سن ۶۱ سالگی بر اثر سکته قلبی دارفانی را وداع گفت. امیرناصر اخلاقی فرد از دوستان فرهاد مشیری با انتشار عکسی از خود و این هنرمند، در صفحه شخصی اش خبر از درگذشت مشیری داد.
فرهاد مشیری هنرمند نقاش نوگرا متولد ۱۳۴۲ شیراز ابود. او در لیست ۵۰۰ هنرمند برتر جهان در سال ۲۰۱۲ قرار گرفته است. فرهاد مشیری خودرا با آثار شوخ طبعانه و در عین حال عمیق، به دنیا شناساند اما جامعه هنری ایران تنها دوست داشت کوزه های عاشقانه او را ببیند و این آثارش نیز در حراج تهران به فروش می رسید. فرهاد مشیری در ایران اغلب با نقاشی های کوزه اش شناخته می شود اما او با تلفیق عناصر بصری گذشته و حال می کوشید رابطه سنت و تجدد را در ایران امروز نشان دهد. وی در سال ۱۳۸۷ با الهام از خم ها و کوزه های سفالی شیراز، دست به خلق مجموعه آثاری زد که بعدها به نقاشی های کوزه معروف شدند. خاصیت بارز فرهاد مشیری در خلق آثاری چشم گیر و جذاب با گرایش به هنر پاپ است اما در کنار خلق این نوع آثار که با تکیه بر ترویج «مفهوم دوگانگی» در حوزه هنر معاصر پدید می آیند.
سبک خاص مشیری در رنگ آمیزی حروف و اعداد (در کنتراستی معنادار) بر گستره بوم و پوسته شدن سطح رنگ، استعاره ای بدیع از بازآفرینی روزگار تاریخی از دست رفته ای است که با دستکاری در ساختار و اندازه نقوش و درخشان نمایی بخشهایی از اثر در عین سادگی ظاهری، گستره جست وجویی تاریخی و محتوایی در هنرهای کهن ایران، همچون خوشنویسی و سفالگری را یادآور می شود. مسأله ای که همیشه یکی از منابع الهام آثار وی بوده است.
مشیری توانست از سال ۲۰۰۶ با شرکت در حراج های خاورمیانه طرفداران و خریداران زیادی را به خود جلب نماید. وی نخستین هنرمند اهل خاورمیانه است که کارش در سال ۲۰۰۸ به قیمتی بالاتر از یک میلیون دلار بفروش رسید. آثار این هنرمند در دوره های متفاوت حراج تهران حضور دارد و به فروش می رسد. در بیستمین حراج تهران که ۱۵ تیر برگزار گردید، اثر «شماره های سیاه روی سفید» فرهاد مشیری ۱۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان چکش خورد.
۶ مرداد؛ مصطفی غیاث هنرمند معرق کار
مصطفی غیاث هنرمند پیشکسوت معرق سنگ، ۶ مرداد ۱۴۰۳ در سن ۸۵ سالگی از دنیا رفت. مرحوم غیاث، یک فرزندش را در جبهه های حق مقابل باطل تقدیم ایران کرده بود.
مصطفی غیاث سال ۱۳۱۸ در اصفهان به دنیا آمد. او مدرک درجه ۱ هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشت و از سال ۱۳۹۴ به عضویت مؤسسه هنرمندان پیشکسوت درآمده بود. مسجد قائم چیذر اولین مسجد تهران است که کتیبه های آن در سال ۱۳۷۵ به دست مصطفی غیاث با هنر معرق سنگ تزیین شد. نقوش معرق برجسته سنگ مهدیه تهران و حسینیه های مشهد از دیگر آثار اوست.
از ماندگارترین آثار این هنرمند می توان به معرق سنگ گنبد مسجد طباطبایی در حرم حضرت معصومه (س) که با نقوش الله و پنج تن طراحی شده است، اشاره نمود. این گنبد بسیار منحصر به فرد است، چونکه در هیچ جای دنیا گنبدی یافت نمی شود که هم سنگی و هم منقش به معرق باشد.
۹ مرداد؛ هاشم بدری هنرمند نقاش
محمدهاشم بدری معروف به هاشم بدری هنرمند نقاش و صاحب تکنیک «بدریسم» ۹ مرداد ۱۴۰۳ در منزل خود درگذشت. هاشم بدری از جانبازان دوران دفاع مقدس بود که تکنیک کاردک بدریسم را در سال ۱۹۹۵ میلادی در فرانسه به ثبت رساند. کوچه محل زندگی بدری در اهواز در بهمن سال ۱۳۹۶ به نام او ثبت گردید. او با تکنیک نوین خود توانست به بالای ۵۰۰ نابینا نقاشی بیاموزد. آثار او و شاگردانش در بالاتر از ۵۰ نمایشگاه داخلی و خارجی به نمایش درآمده اند. بدری دوران نوجوانی و جوانی خودرا به همراه خانواده در شهرستان ماهشهر گذراند. وی بعد از اتمام تحصیلات و گرفتن مدرک دیپلم وارد هوانیروز و بعد از گذشت شش ماه به نیروی زمینی ارتش منتقل شد. در سال ۱۳۴۵ از منطقه اصفهان به لشکر ۹۲ زرهی خوزستان منتقل شد و چون شناگر بود و کارت نجات غریق داشت مربی باشگاه افسران شد. بدری همین طور موفق شد دوره فرماندهی تانک «چیفتن» را با موفقیت پشت سر بگذارد و در شروع جنگ به عنوان فرمانده تانک های چیفتن در مناطق مرزی حضور داشت. عضو انجمن آزاد نقاشان فرانسه، رتبه اول مسابقات نقاشی فرانسه (۱۹۹۸)، رتبه اول مسابقات نقاشی فرانسه (۲۰۰۴)، رتبه اول مسابقات نقاشی فرانسه (۲۰۰۴)، هنرمند برتر صنایع دستی ایران از نظر مردم اهواز (۱۳۸۴)، مبتکر تکنیک (کاردک) در نقاشی به نام «بدریسم» در کشور فرانسه (۱۹۸۵)، مبتکر آموزش نقاشی به نابینایان (۱۹۹۸) و برگزاری ۵۰ نمایشگاه نقاشی در داخل و خارج از کشور همچون افتخارات بدری است.
۲۷ مرداد؛ سیراک ملکنیان هنرمند نقاش
سیراک ملکنیان هنرمند نقاش باسابقه ایرانی که در کانادا زندگی می کرد، روز ۲۷ مرداد برابر با ۱۷ اگوست ۲۰۲۴ از دنیا رفت.
سیراک ملکنیان در کردان و نزدیک تهران زاده شد. از هنرمندان ارمنی ایرنی تباری بود که همراه خیلی از نقاشان و مجسمه سازان ارمنی نوگرا، سبب رونق بینال های پنج گانه تهران شدند. همچنین، او و مارکو گریگوریان، از بنیانگذاران «گروه آزاد نقاشان و مجسمه سازان» بودند.
سیراک ملکنیان متولد ۱۳۰۹ راهی هنری را دنبال کرد که مسیر هنر معاصر ایران را برای همیشه تغییر داد. او به عنوان یکی از بنیان گذاران هنر مدرن ایران شناخته می شود و به علت سبک متمایز و خلاقیت قابل توجه اش، قطعاتی ساخت که مخاطبان را در سرتاسر جهان به هیجان آورد.
سیراک ملکنیان در طول فعالیت خود آثارش را در گالری ها و موزه های برجسته به نمایش گذاشت. نفوذ او فراتر از کارهای خودش بود، برای اینکه او هنرمندان نوظهور را هدایت و در پروژه های فرهنگی مهمی شرکت می کرد. ملکنیان به خاطر استعداد منحصر به فرد، اشتیاق و اثر ماندگاری که در دنیای هنر از خود به جا گذاشت، به یاد خواهد ماند.
۲۷ مرداد؛ محمود حق وردی لو هنرمند طراح و نقاش
محمود حق وردی لو هنرمند طراح و نقاش جوان کشورمان ۲۷ مرداد در هشتگرد چشم از جهان فرو بست. وی، ۴ سال درگیر تومور مغزی بود اما سال ۱۳۹۹ پس از عمل جراحی حالش خوب شده بود اما پس از ۲ سال مجدداً تومور دیگری در مخچه اش دیده شد که درحال درمان آن بود. زنده یاد حق وردی لو در تیرماه ۱۴۰۳ وضعیت خوبی نداشت و ریه ها و مثانه اش نیز درگیر شد و متاسفانه ۲۷ مرداد از دنیا رفت.
محمود حق وردی لو، هنرمند نقاش متولد ۱۳۶۳ در کرج و فارغ التحصیل کارشناسی رشته نقاشی از دانشگاه علم و فرهنگ بود. او همین طور عضو پیوسته انجمن نقاشان ایران بود. نمایش های انفرادی وی در گالری ارشاد در کرج (۱۳۸۵، ۱۳۸۴، ۱۳۸۲) برگزار شده است. آثار حق وردی لو در نمایش های جمعی نیز حضور داشته است همچون در گالری محسن (۱۳۹۸)، طراحان آزاد (۱۳۸۹)، گالری هما (۱۳۸۹)، دی (۱۳۸۸). همین طور آثار این هنرمند در نمایش گروهی برگزیدگان نسل نو در گالری هما و رقابتهای هنرمندان جوان در لندن نیز شرکت داشته است.
انزوای انسان معاصر در برخورد هر روزه با فاجعه و زیستن در وضعیتی آخر الزمانی، مضامین اغلب آثار وی بود. او خصوصاً در طراحی نگاهی به روایات و تاریخ هنر داشت و با بوجودآوردن فضایی دراماتیک ارجاعات نمادینی را در آثار خود می گنجاند. طراحی های حق وردی لو مرز میان واقعیت، رؤیا و کابوس را عیان می کنند، هر چند که سبک و سیاق آثار وی واقع گرایانه بنظر می رسد اما نشانه های نمادین و تاریخی کارش بیننده را به تأمل در روایت پنهان هنرمند وا می دارد.
۲۸ مرداد؛ محسن صادقیان هنرمند نقاش
محسن صادقیان هنرمند نقاش و عضو انجمن هنرمندان نقاش ایران روز ۲۸ مرداد در یک تصادف از دنیا رفت. پیکر این هنرمند در بهشت بقیع لواسان به خاک سپرده شد.
محسن صادقیان متولد ۱۳۴۸ یزد و کارشناس ارشد نقاشی بود. وی علاوه بر نقاشی و تصویرگری، آثار حجمی قابل توجهی ساخت که بواسطه تقابل های دوتایی فرمی سخن از تقابل های مفهومی دارد؛ از دوگانه سطح و عمق به نور و سایه رسید و از مات و شفاف به سکوت و صدا. او رمز و راز را با صراحت به نمایش گذاشت و مرز میان نقاشی و حجم را درنوردید و آثاری میان این ۲ پدید آورد. اغلب آثار وی نشان از درونگرایی دارد و بیننده را به تامل در آن چه نادیدنی می نماید، دعوت می کند.
۱۷ مهر؛ حبیب الله آیت اللهی هنرمند نقاش
حبیب الله آیت اللهی هنرمند نقاش و پژوهشگر هنری که سال ها خارج از کشور زندگی می کرد، ۱۷ مهر دارفانی را وداع گفت.
حبیب الله آیت اللهی متولد ۱۶ اسفند ۱۳۱۳ در شیراز بود. پدرش، آیت الله حاج شیخ محمدجواد آیت اللهی، فرزند آیت الله حاج میرزا عبدالباقی آیت اللهی است و مادرش نیز از خانواده روحانیت و دختر آیت الله حاج عبدالحسین لاری بود. از پنج سالگی به مکتب رفت. تحصیلات ابتدایی را در دبستان پهلوی شیراز و دوره متوسطه را در دبیرستان های حیات و حاج قوام گذراند. از کودکی به ادبیات و نقاشی علاقمند بود، بدین جهت جهت ادامه تحصیل وارد دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران شد.
در سال ۱۳۳۸ با کسب رتبه ممتاز، مشمول قانون اعزام دانشجویان به خارج از کشور شد. سپس به مدرسه عالی هنرهای زیبای پاریس راه پیدا کرد و در آنجا شیوه های نوین نقاشی و نقاشی دیواری را فرا گرفت. در این مدرسه، رشته های آذین گری، معماری داخلی، نقاشی دیواری جدید، پیکره سازی و طراحی صنعتی را ادامه داد.
در سال ۱۳۴۹ دکترای تاریخ هنر تحلیلی و تطبیقی را از دانشگاه سوربن دریافت کرد. سپس به میهن بازگشت و در سمت استادیار در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به تدریس هنرهای تجسمی پرداخت. حبیب الله آیت اللهی در سال ۱۳۵۱ رشته معماری داخلی را در مدرسه عالی ساختمان تأسیس کرد و چند سال بعد، یعنی در ۱۳۵۴ بار دیگر عازم فرانسه شد. از دستاوردهای سفر باردیگر او، دوره کارشناسی ارشد زیبایی شناسی و دانش هنر و همین طور دوره دکترای هنرهای تجسمی علمی و عملی با امتیازات عالی است. آیت اللهی، همزمان در رشته شهرسازی نیز تحصیل کرد و به درجه ای معادل دکترا رسید.
در سال ۱۳۵۶ به مدت شش ماه در دانشگاه سوربن به تدریس هنرهای اسلامی پرداخت. بعد از انقلاب، به کشور بازگشت و کارهای هنری خودرا با پذیرفتن مسئولیت های خطیری نظیر سرپرستی گروه برنامه ریزی هنر، مدیریت گروه ترجمه و تالیف کتاب های هنری و همین طور ریاست دانشکده هنرهای زیبا ادامه داد.
وی همین طور عضو پیوسته فرهنگستان هنر و از هنرمندان برجسته تجسمی کشور، تأسیس دانشکده هنر دانشگاه شاهد و نیز همراهی در هیات موسسان موزه هنرهای سنتی سازمان صنایع دستی را در کارنامه کارهای خود دارد.
۱۸ مهر؛ مصطفی اسداللهی هنرمند طراح گرافیک
مصطفی اسداللهی هنرمند طراح گرافیک و یار دیرینه ابراهیم حقیقی و مرتضی ممیز، بعد از یک دوره بیماری روز ۱۸ مهر از دنیا رفت. ابراهیم حقیقی هنرمند طراح گرافیک با انتشار عکسی قدیمی از خود و دوستانش (مرتضی ممیز، مسعود سپهر و مصطفی اسداللهی که همگی درگذشته اند) در جوار هم در صفحه شخصی اش، خبر از درگذشت مصطفی اسداللهی داد.
مصطفی اسداللهی متولد ۲۳ اردیبهشت ۱۳۲۹ تهران، طراح گرافیک و نقاش ایرانی و همچون مؤسسان انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران بود. وی سال ۱۳۴۷ در هنرستان هنرهای زیبا تحصیل در هنر را شروع و سپس وارد دانشگاه تهران شد. سپس مدتی برای تحصیل به سوربن رفت. اسداللهی از سال ۱۳۶۶ تدریس در دانشکده هنرهای زیبا را شروع کرد.
وی را یکی از ژنرال های گرافیک ایران می دانند و آثار او انسان را یاد گرافیک خالص می اندازد. در آثار او ردپای یک نگاه تیزبین و مسئولانه و علاقه وافر به ساده کردن عناصر دیده می شود. در کارهایش خصوصاً در طراحی نشانه لحن بصری استاندارد قدرتمند و بدون لکنت نمایان است و ناخودآگاه مخاطب خودرا ملزم به احترام می کند.
این هنرمند فقید، در طول سال ها زیست هنرمندانه خود، علاوه بر آموزش وپرورش نسل های مختلف طراحان گرافیک، پوسترها، نشان ها و نشان نوشته های ماندگاری را طراحی و اجرا کرد که خیلی از آنها دارای ایده و فرم های بدیعی بودند و میراثی بهادار و آموزنده برای نسل های آینده به شمار می آیند. زنده یاد اسداللهی همین طور در مقطعی به عنوان طراح با موزه هنرهای معاصر تهران همکاری داشت و با آثار قابل توجه خود، قسمتی از تاریخ طراحی مهم ترین موزه هنری غرب آسیا را شکل داد.
۱۵ آبان؛ محمدحسین عطارچیان هنرمند خوشنویس
محمدحسین عطارچیان هنرمند پیشکسوت خوشنویسی کشورمان ۱۵ آبان به علت عفونت ریه در بیمارستان از دنیا رفت.
محمدحسین عطارچیان متولد ۱۳۲۲ در تبریز و دارای نشان درجه ۱ هنری در خوشنویسی شکسته از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. از سوابق او به عنوان یکی از استادان سرآمد خط شکسته می توان به دارا بودن گواهینامه استادی از انجمن خوشنویسان ایران، تدریس در نخستین کلاس های رسمی انجمن خوشنویسان ایران، عضویت در شورای عالی انجمن خوشنویسان ایران، عضویت در شورای تشخیص و ارزشیابی هنری انجمن خوشنویسان ایران، عضویت در کمیته ارزشیابی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و کمیته خوشنویسی فرهنگستان هنر، عضویت در شورای کارشناسی و ارزشیابی هنرمندان هنرهای سنتی میراث فرهنگی، عضویت در هیأت گزینش و داوری همایش بین المللی خوشنویسی جهان اسلام، عضویت به عنوان داور همایش فرهنگی هنری دانشگاه های سراسر کشور و حضور در نمایشگاه های گوناگون داخلی و خارجی اشاره نمود.
۱۷ آذر؛ افشین پیرهاشمی هنرمند نقاش
افشین پیرهاشمی هنرمند نقاش ایرانی شب گذشته ۱۷ آذر در سن پنجاه سالگی در تهران از دنیا رفت.
پیرهاشمی متولد ۱۳۵۳ ارومیه است. او برنده جایزه دومین دوسالانه بین المللی پکن و برنده جایزه پنجمین و ششمین دوسالانه نقاشی تهران است. وی همین طور با گالری سوریه ای در دبی همکاری داشت. پیرهاشمی در کنار فرهاد مشیری از هنرمندانی بود که در حراج های بین المللی هنر خوش درخشید. وی در یازدهمین دوره حراج کریستیز با فروش ۱۶۰ هزار دلاری نقاشی ورود به نیویورک عنوان گران ترین هنرمند زیر ۴۰ سال خاورمیانه و شمال آفریقا را به خود اختصاص داده بود. وی که با درخشش در ششمین دوسالانه نقاشی تهران در اتمسفر نقاشی ایران عنوان شد با شروع به کار گالری فاطیما در شروع دهه ۸۰ خورشیدی اهمیت بالای ی در پشتیبانی از هنرمندان جوان و هم نسل خود داشت.
۲۸ دی؛ ولی الله بیرامی هنرمند نقاش
ولی الله بیرامی هنرمند نقاش که اواسط دی ماه در سکوت خبری درگذشته بود، روز جمعه ۲۸ دی به خاک سپرده شد. وی متولد ۱۳۴۶ و عضو انجمن هنرمندان نقاش ایران بود.
۱۶ بهمن؛ صادق بریرانی هنرمند طراح گرافیک و نقاش
صادق بریرانی هنرمند طراح گرافیک و نقاش پیشکسوت روز ۱۶ بهمن ماه در ۱۰۱ سالگی از دنیا رفت.
صادق بریرانی متولد ۷ اردیبهشت ۱۳۰۲ در روستای بریران از توابع صومعه سرای استان گیلان، هنرمند طراح گرافیک و نقاش ایرانی است. این هنرمند فقید بعد از گذراندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه در رشت و انزلی، در سال ۱۳۲۶ برای تحصیل در رشته نقاشی به دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران وارد شد. سپس به آمریکا رفت و در دانشگاه ایندیانا تحصیل کرد و در سال ۱۳۳۹ به اروپا سفر کرد و در پاریس، لندن، رم و مونیخ به جستجوی اهداف هنری خود پرداخت. از سال ۱۳۶۰، این هنرمند به تدریس گرافیک در دانشگاه های تهران پرداخت و همین طور به عنوان داور در دوسالانه گرافیک برنو در چکسلواکی در سال ۱۳۵۵ و دوسالانه طراحی گرافیک تهران در سال ۱۳۷۱ فعالیت کرد. وی در نمایشگاه ها و دوسالانه های مختلفی شرکت داشت.
آثار این پیشگام طراحی گرافیک بارها در نشریات بین المللی انتشار یافته است. صادق بریرانی در سال ۱۳۸۶ بصورت افتخاری به عضویت انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران درآمد.
وی از پیشکسوتان هنر گرافیک ایران بود که در کنار ارائه آثار گرافیکی به نقاشی نیز می پرداخت. بریرانی بین سالیان ۱۳۴۳ تا ۱۳۵۷ در زمانی که رییس اداره گرافیک وزارت فرهنگ و هنر بود، حدود ۵۰ تمبر یادبود طراحی کرد که زینت بخش کلکسیون تمبر دوست داران تمبر کشور بود. تمبر بیست و پنجمین سالگرد یونیسف که یکی از نقاشی های اوست و در سال ۱۳۵۰ شمسی پخش شده، تنها تمبری است که اسم طراح آن روی تمبر قید شده است.
۲۷ بهمن؛ پرویز ایزدپناه هنرمند نقاش
پرویز ایزدپناه هنرمند پیشکسوت نقاش ۲۷ بهمن بر اثر کهولت سن در ۸۵ سالگی از دنیا رفت.
پرویز ایزدپناه ۲۲ اسفند ۱۳۱۸ در شهر سلماس متولد شد. کودکی و نوجوانی را در تبریز با اشتیاقی بی وصف به موسیقی و نقاشی گذرانید و بعد از گرفتن دیپلم از هنرستان میرک تبریز از اواخر دهه سی به تهران آمده و لیسانس نقاشی را از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران و فوق لیسانس انیمیشن از دانشگاه فارابی تهران دریافت کرد. وی همچون استادان دانشکده هنر دانشگاه تهران و از پیشگامان و یکی از نام آورترین آبرنگ سازان تاریخ ایران است.
مواجه او با آبرنگ فصل جدیدی در زندگی وی به شمار می آید که سبب شد وجه دیگری از هنر نقاشی را خلق کند. وی بعد از بازگشت از اروپا به ایران به خلق آثار ماندگاری از ادوار تاریخی ایران خصوصاً دوره قاجار با تکنیک آبرنگ اهتمام می ورزد که حال گنجینه ای بی بدیل برای هنر ایران بحساب می آید.
پرویز ایزدپناه با نشان درجه یک هنری کشور، در دهه شصت عضو شورای ارزشیابی هنرمندان ایران بود و در نمایشگاه ها و همایش های فراوانی به عنوان هیات داوری و انتخاب حضور فعال داشت و بعد از بازنشستگی و از دهه هفتاد، در خلوت خود با رویی گشاده پذیرای علاقمندان و هنرمندان بود.
۱۰ اسفند؛ علی رییس شقاقی هنرمند عکاس
علی رییس شقاقی از پیشگامان هنر عکاسی تبلیغاتی و عضو افتخاری انجمن عکاسان میراث فرهنگی که در بیمارستان ایرانمهر تهران بستری بود، جمعه ۱۰ اسفند در ۸۰ سالگی دارفانی را وداع گفت.
زنده یاد علی رییس شقاقی متولد ۱۳۲۳ در تهران و فرزند منصوره اتابکی از شاعران شناخته شده ایران بود. وی که شاگردان و دوستدارانش او را رییس می خواندند بعد از پایان تحصیلات تکمیلی در اتریش به ایران بازگشت و از پیشروان عکاسی صنعتی و تبلیغاتی در سالیان نخست بعد از انقلاب بود. این هنرمند شناخته شده دارای نشان درجه یک هنری و عضو افتخاری انجمن عکاسان میراث فرهنگی ایران بود.
۱۱ اسفند؛ داود احمدی هنرمند کارتونیست
داود احمدی مونس با نام هنری «آروین» کارتونیست و طراح ایرانی که بعد از یک دوره بیماری حاد کبدی در بیمارستان شریعتی تهران بستری بود، شنبه ۱۱ اسفند در ۴۱ سالگی از دنیا رفت.
«آروین» کاریکاتوریست، کارتونیست مطبوعاتی و طراح ایرانی متولد ۱۳۶۲ تهران بود. وی از سیزده سالگی طراحی کارتون را بصورت آماتور آغاز کرد. یک سال بعد با خانه روزنامه نگاران جوان و هفته نامه «طنزپارسی» آغاز به کار کرد. بعد از آن در روزنامه «زن» به عنوان کارتونیست ادیتوریال خودرا بیان نمود. علاوه بر طراحی کارتون، او به طراحی گرافیک مطبوعاتی و تبلیغاتی نیز می پرداخت. همین طور تصویرسازی برای خردسالان را تجربه نمود و تا حالا صدها کارتون و تصویرسازی از وی در مطبوعات به چاپ رسیده است.
۲۵ اسفند؛ کامران کاتوزیان هنرمند طراح گرافیک
کامران کاتوزیان هنرمند پیشکسوت طراح گرافیک و احیاگر هنر تبلیغات و گرافیک در کشور، عصر شنبه ۲۵ اسفند بعد از تحمل یک دوره بیماری طولانی در خانه خود از دنیا رفت.
در هفته گرافیک ایران امسال در اردیبهشت ۱۴۰۳، نمایشگاه آثار کامران کاتوزیان در گالری ممیز خانه هنرمندان ایران برپا و در مراسم افتتاحیه این هفته، نکوداشتی برای کامران کاتوزیان نیز اجرا شد.
کامران کاتوزیان در سال ۱۳۲۰ در تهران به دنیا آمد. وی در کارنامه خود کارشناسی هنرهای زیبا نقاشی و مجسمه سازی از دانشگاه ویندهام، ورمونت آمریکا (۱۳۴۰) را دارد. تعدادی از سوابق حرفه ای این هنرمند فقید، شامل برنده چهارمین بینال تهران (۱۳۴۳)، شرکت در بینال پاریس (۱۳۴۴)، شرکت در بینال ونیز (۱۳۴۵)، مؤسس گالری صبا در سال ۱۳۴۳، شرکت تبلیغاتی آوانگارد و شرکت تبلیغاتی کارپی، تدریس گرافیک در دانشکده هنرهای تزئینی (۱۳۴۶- ۱۳۴۸) و دانشگاه آزاد (۱۳۶۹- ۱۳۷۱) است.
زنده یاد کاتوزیان بر عرصه تبلیغات و گرافیک تبلیغاتی تاثیر به سزایی داشته است خصوصاً در بازه فعالیتش در آژانس تبلیغاتی آوانگارد که درخشان ترین دوره کاری این هنرمند نیز است چون به صورتی سبب احیای صنعت تبلیغات نیز شد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان کیت هنری در مورد این مطلب