ArtKit کیت هنری

یک اتفاق نادر برای برنده جایزه نوبل ادبیات

یک اتفاق نادر برای برنده جایزه نوبل ادبیات کیت هنری: «ماریو وارگاس یوسا» نویسنده پرویی برنده جایزه نوبل در حالی به فرهنگستان ادب و زبان فرانسه در پاریس پیوست که اولین عضوی است که هیچ گاه کتابی به زبان فرانسه ننوشته.


به گزارش کیت هنری به نقل از فرانس ۲۴، «ماریو بارگاس یوسا» نویسنده اسپانیایی-پرویی و برنده جایزه نوبل ادبیات در مراسمی به فرهنگستان زبان و ادبیات فرانسه پیوست.
پیوستن به فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی، یکی از مهم ترین اتفاقات، رویدادهای حیات فرهنگی کشور فرانسه است. همین طور پیوستن «یوسا» نیز به سبب این که هیچ گاه کسی که حتی یک کتاب هم به زبان فرانسه منتشر نکرده باشد، نمی توانست به این فرهنگستان بپیوندد، اتفاق بی سابقه ای است.
این رمان نویس ۸۶ ساله در اقدامی حاشیه برانگیز، «خوان کارلوس» پادشاه سابق اسپانیا را به مراسم تحلیف خود برای عضویت در فرهنگستان فرانسه دعوت کرده بود، اقدامی که با انتقاد دولت اسپانیا همراه شده است. پادشاه سابق بعد از یک سری رسوایی ها، همچون ادعای آزار و اذیت جنسی و افشاگرهای مالی و همین طور سبک زندگی مجلل خود و شکار فیل در بوتسوانا، از سال ۲۰۲۰ در امارات متحده عربی در تبعید زندگی می کند.
فرهنگستان فرانسه در سال ۱۶۳۵ میلادی و در زمان حکومت لویی سیزدهم پایه گذاری شد و یکی از قدیمی ترین نهادهای فرانسوی محسوب می شود. در پی انقلاب فرانسه در سال ۱۷۹۳ از کارهای این مرکز جلوگیری به عمل آمد اما در سال ۱۸۰۳ باردیگر توسط ناپلئون بناپارت فعالیت خودرا از سر گرفت. هدف این نهاد ادبی صیانت از زبان فرانسوی و ترویج آن در سطح جهانی است، زبانی که در دهه های اخیر همیشه تحت تاثیر زبان انگلیسی قرار گرفته است.


این نهاد ادبی سال قبل نسبت به استفاده گسترده از عبارات وارداتی مانند «big data» و «drive-in» در رویه رایج مشاغل فرانسوی و استفاده از اسامی تجاری انگلیسی ابراز تاسف کرده بود.«وارگاس یوسا» در سال ۲۰۱۰ برنده جایزه نوبل ادبیات شد و نخستین عضو دارنده این جایزه در فرهگستان فرانسه بعد از «فرانسوا موریاک» است که در سال ۱۹۵۲ برنده این جایزه شد. او یکی از تأثیرگذارترین نویسندگان آمریکای لاتین بشمار می رود و اغلب با رمان هایی مانند «قهرمان عصر ما» (۱۹۶۳)، «سور بز» (۲۰۰۰) و «دوران سخت» (۲۰۲۱)، نگاهی دقیق به سیاست و تاریخ منطقه می اندازد.
افراد غیر فرانسوی درگذشته نیز به عضویت فرهنگستان فرانسه درآمده بودند. نخستین نفر یک آمریکایی به نام «جولین گرین» در سال ۱۹۷۱ بود که هیچ گاه تابعیت فرانسه را نگرفت و «دنی لافریر» نویسنده کانادایی-هائیتیایی نیز در سال ۲۰۱۳ به این نهاد پیوست اما «وارگاس یوسا» که در جوانی برای نسخه اسپانیایی خبرگزاری فرانسه کار می کرد، تابحال همه آثارش را به زبان اسپانیایی نوشته است.
«یوسا» حالا عضو سه آکادمی ادبی است، وی در سال ۱۹۷۷ به آکادمی زبان پرو و در سال ۱۹۹۴ به آکادمی سلطنتی ادبیات اسپانیا پیوست.
«ماریو وارگاس یوسا» متولد ۲۸ مارس ۱۹۳۶ است و از مهم ترین آثار وی می توان به «سال های سگی» ( ۱۹۶۶)، «جنگ آخرالزمان» ( ۱۹۸۴)، «مرگ در آند» ( ۱۹۹۶) و «سور بز» ( ۲۰۰۲) و همین طور «سردسته ها»، «گفت وگو در کاتدرال»، «زندگی واقعی آلخاندرو مایتا»، «در ستایش نامادری»، «راه بهشت»، «چرا ادبیات؟» و «دوشیزه خانم تاکنا» اشاره نمود.
«یوسا» از نویسندگان متعلق به نسل شکوفای ادبیات آمریکای لاتین است که در سال ۲۰۰۸ نشان عالی هنر و ادبیات فرانسه را دریافت کرد. او که جایزه ی ادبی «دن کیشوت» در کارنامه ی افتخارات اش به چشم می خورد، در سال ۱۹۹۵ توانست جایزه ی سروانتس، با اهمیت ترین جایزه ی ادبی نویسندگان اسپانیایی زبان را از آن خود کند و همین طور در سال ۱۹۹۶ برنده ی جایزه صلح آلمان شد. او روز هفتم اکتبر سال ۲۰۱۰ برنده جایزه نوبل ادبیات شد که حدود ۲۰ سال به عنوان یکی از کاندیداهای این جایزه پرافتخار شناخته می شد.






منبع:

1401/11/23
14:18:21
5.0 / 5
392
تگهای خبر: برند , زندگی , كتاب , هنر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
ArtKit کیت هنری
artkit.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كیت هنری محفوظ است

كیت هنری

کیتهای هنری