چند روایت از زمینه چینی صدام برای آغاز جنگ
به گزارش کیت هنری، دستگاه تبلیغاتی صدام تبلیغات وسیعی برای فریب افکار مردم عراق، و کشورهای عربی به راه انداخته بود و به منظور جلب حمایت آنان، جنگ تحمیلی را جنگ عرب با فارس قلمداد می کرد و یادآور جنگ قادسیه می شد.
به گزارش کیت هنری به نقل از ایسنا، با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، صدام حسین با تصور این که با رفتن شاه جای او را در خلیج فارس پر می کند و می تواند نقش رهبری اعراب را بازی کند، از همان روزهای اول پیروزی انقلاب اسلامی چندین بار به تحرکات مرزی دست زد تا بهانه و انگیزه لازم را برای را برای حمله به ایران به دست آورد.
اولین تحرکات
اولین حرکت عراق از تاریخ ۱۳ فروردین ۱۳۵۸ آغاز شد. در این روز، شهر مهران مورد حمله هوایی عراق قرار گرفت و روز بعد، یک گروه از ارتش عراق به شهر قصر شیرین حمله کردند. در ۱۸ فروردین ۱۳۵۸ تاسیسات نفتی مهران نیز مورد حمله عراق قرار گرفت.
در بیست و چهارم خرداد ۱۳۵۸، نیروی هوایی عراق پاسگاه های مرزی انجیره، نی خزر و هلاله را در غرب و جنوب کشور بمباران کرد. در چهاردهم آبان ۱۳۵۸، کنسولگری ایران در بصره اشغال و دو دیپلمات آن نیز بازداشت شدندکه مردم کرمانشاه بلافاصله به تلافی این عمل کنسولگری عراق در این شهر را اشغال کردند. در چهاردهم آذر ۱۳۵۸، یک گردان عراقی به پایگاه مرزی ایران در منطقه امیرآباد تجاوز و این پایگاه را تصرف کردند که مردم خرمشهر نیز به تلافی، مدرسه عراقی را اشغال و معلم های آنرا دستگیر کردند.
در هشتم خرداد ۱۳۵۹، عراق بار دیگر به شهر ((مهران)) حمله هوایی و توپخانه ای کرد. در این حمله ۱۲ تن از هم میهننان عزیز به شهادت رسیدند و ۳۶ تن نیز زخمی شدند و این در حالی بود که همه آنها غیر نظامی بودند. در ۱۲ شهریور ۱۳۵۹، مهران بار دیگر مورد حملات موشکی قرار گرفت که در این حمله نیز دو نفر شهید و پنج تن زخمی شدند.
تحرکات عراق، به ویژه تحرکات هوایی آنها در این ماه شدت گرفته بود و این دو عامل داشت؛ اول این که نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران بتازگی از گرفتاری یک کودتای نافرجام رهایی یافته بود و دوم این که نیروی هوایی ایران در این زمان درگیر عملیات دفع توطئه اشرار و ضد انقلاب در کردستان بود.
عراق که موقعیت را مناسب دیده بود، بارها حریم هوایی ایران را نقض می کرد و دست به عملیات شناسایی هوایی در خاک ایران می زد. همزمان شهرهای مرزی ایران همچون پیرانشهر، پاوه، سردشت، دهلران، قصرشیرین، نفت شهر و موسیان را نیز مورد حملات پراکنده قرار می داد.
به طوری که تا ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ عراق جمعاً ۴۶۴ مورد تجاوز زمینی، هوایی و دریایی به ثبت رسیده است. از این تعداد ۱۴۸ مورد تجاوز هوایی، ۲۹۵ مورد تجاوز زمینی و ۲۱ مورد تجاوز دریایی بوده است.
دستگاه تبلیغاتی صدام در این زمان، تبلیغات وسیعی برای فریب افکار مردم عراق، و کشورهای عربی به راه انداخته بود و بمنظور جلب حمایت آنان، این جنگ را جنگ عرب با فارس قلمداد می کرد و یادآور جنگ قادسیه می شد. آنها صدام را سردار قادسیه دوم می نامیدند.
نخستین درگیرهای هوایی شروع می شود
نیروی هوایی که وظیفه صیانت از مرزهای هوایی ایران را به عهده داشت، از اوایل شهریور ماه باتوجه به وضعیت بحرانی مرزها، گشت های هوایی خودرا بیشتر کرد و به نیروی هوایی عراق هم اخطار نمود که حریم هوایی ایران را نقض نکنند که باتوجه به اهداف عراق، کارساز نبود.
سرانجام پس از حمله ۱۲ شهریور عراق به مهران، دستوری در خصوص رهگیری و شکار هواپیماهای دشمن که وارد مرز ایران می شوند، صادر شد. مطابق با همین دستور تا شروع رسمی جنگ حداقل سه درگیری هوایی در داخل مرزهای ایران رخ داد که هر سه بار با پیروزی تیزپروازان نیروی هوایی ایران همراه بود.
در تاریخ ۲۷ شهریور سال ۱۳۵۹ نیز یک فروند هواپیمای شکاری نیروی هوایی مورد هدف قرار گرفت و خلبان آن سروان حسین لشگری بود که به اسارت درآمد. او مدت ۱۸ سال در چنگال بعثیون گرفتار بود و سرانجام در سال ۱۳۷۷ آزاد شد. وی به سبب استقامت و خدمات خود با فرمان فرماندهی معظم کل قوا، به سرتیپی ارتقاء درجه یافت و متاسفانه به سبب صدمات و جراحات وارده در زمان اسارت، در سال ۱۳۸۸ به شهادت رسید.
عراق از زمین و هوا به ایران حمله کرد
صدام حسین در ۲۶ شهریور ۱۳۵۹ در مجلس ملی عراق قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر را بصورت یک جانبه لغو و آنرا در جلو دوربین تلویزیون پاره کرد. عراق نقشه خودرا عملی و در ساعت ۱۳: ۴۵ روز ۳۱ شهریور، تجاوز هوایی و زمینی خودرا شروع کرد و ۱۰ مرکز مهم نظامی ایران را توسط جنگندهای بمب افکن خود بمباران نمود. همزما ن با حمله هوایی، با ۱۲ لشکر زرهی و مکانیزه نیز از راه زمین به ایران حمله ور شد. نیروی هوایی ایران باتوجه به مطالب ذکر شده و همین طور تغییراتی که به سبب انقلاب در ان ایجاد شده بود، درگیر نبردی شده بود که اصلا انتظار آنرا نداشت.
منبع: مجله صف، شماره ۳۵۹.
انتها یپام
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب