ArtKit کیت هنری
گزارش كیت هنری؛

خاطرات ۱۶ساله ای که با حقیقت شریک شدیم

خاطرات ۱۶ساله ای که با حقیقت شریک شدیم کیت هنری: در صورتیکه کمتر از 2 ماه به برگزاری هفدهمین جشنواره بین المللی سینماحقیقت زمان مانده است، به بازخوانی بالاترین فیلم های دوره های گذشته این رویداد پرداخته ایم.



به گزارش کیت هنری به نقل از مهر، جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» با اهمیت ترین محفل فعالان و علاقه مندان سینمای مستند در ایران است. این رویداد در حالی امسال به هفدهمین دوره خود می رسد که در ۱۶ دوره گذشته جایزه بهترین فیلم مستند مهم ترین جایزه این جشنواره بوده است.
کمتر از ۲ ماه تا شروع هفدهمین دوره از جشنواره «سینماحقیقت» باقی مانده است. در هر دوره از جشنواره و در رقابت داغ مستندها، به طور معمول یک فیلم در آیین اختتامیه تندیس بهترین فیلم را دریافت می کند، که این امر سبب شده برای دوستداران سینمای مستند، همیشه جایزه بهترین فیلم واجد ارزش ویژه ای باشد. بحث و تمرکز رسانه ای هم درباره ی بهترین مستند هر دوره، بیش از آثار دیگر است.
از این رو در گزارش پیش رو به معرفی بهترین مستندهایی که جشنواره «سینماحقیقت» در این ۱۶ دوره به علاقه مندان معرفی کرده است، می پردازیم.
عزیز؛ داستان حماسی یک زن پولادین
در شانزدهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» جایزه بهترین فیلم مستند به مهدیه سادات محور جعفری برای تهیه کنندگی و کارگردانی «عزیز» تعلق گرفت.
مستند نیمه بلند «عزیز» روایت زندگی حماسی یک زن پولادین است که یکه و تنها با خانواده پرجمعیتش در خانه ای ساده در پاکدشت کرج زندگی می کند، او تلاش می کند خانواده اش را حفظ کند و در این راه، استوار و پرانگیزه است.
قلعه برقرار؛ داستان آبادانی در حاشیه کویر
در جشنواره پانزدهم جایزه بهترین فیلم مستند به فرشاد فداییان و الهه نوبخت برای تهیه کنندگی مستند «قلعه برقرار» رسید.
این مستند که فرشاد فداییان آنرا ساخته است، داستان فردی به نام مرتضی را روایت می کرد که همه زندگی اش را در شهر می فروشد و در حاشیه کویر، قلعه ای قدیمی متصل به هکتارها زمینِ سال ها رها شده و کشت نشده و هزاران هکتار مرتع نیمه خشک برای چرای گله مختصری که دارد و یک رشته قنات مخروبه، می خرد. به تدریج، مرتضی به کمک همسر و گاه پسرانش، قنات مخروبه را احیا و زمین را برای کشت آماده می کند. او حالا سی سال است که همه زندگی اش را به مزرعه خودش منتقل کرده است.
جاهای خالی پر شود؛ چالش های طلاق والدین برای یک دختر
بهترین فیلم مستند چهاردهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» به مستند «جاهای خالی پر شود» به تهیه کنندگی و کارگردانی عطیه زارع آرندی رسید.
این مستند برشی از زندگی دختر بچه ای ۱۰ ساله را نشان میدهد که پدر و مادرش جدا شده و هر کدام باردیگر ازدواج کرده اند. بنا بر این این دختر نزد پدربزرگ و مادربزرگ مادری اش زندگی می کند. با وجود محبت بی دریغ آنها، این دختر گرفتار وضعیتی پیچیده است که ناگزیر او را مجبور به انتخاب های دشوار می کند. او میان پدر، مادر و درگیری های اجتناب پذیر آنها معلق است.
گلوله باران؛ از آسمان باران می بارد و از زمین گلوله
نشان فیروزه بهترین فیلم مستند سیزدهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» به مرتضی شعبانی تهیه کننده فیلم «گلوله باران» رسید. این فیلم مستند را مرتضی پایه شناس و حسین مومن ساخته اند که درباره ی ۲ فیلمبردار است که همراه با گروهی نظامی عازم خط درگیری می شوند.

در میانه راه یکی از فیلمبرداران توسط تک تیرانداز دشمن مجروح می شود. او نمی تواند به راه رفتن ادامه بدهد. ساعت ها به سختی می گذرد. وضعیت پیچیده تر می شود، از آسمان باران می بارد و از زمین گلوله. مرتضی پایه شناس، با «گلوله باران» مسیری تازه را در سینمایش شروع کرد، مسیری که برای برخی از مستندسازان جذاب بود.
خانه ای برای تو؛ داستان جدال با سرطان
جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» در دوازدهمین دوره نشان فیروزه را به مهدی شامحمدی برای مستند «خانه ای برای تو» اهدا کرد.
این مستند که مهدی بخشی مقدم آنرا ساخته است، داستان یک جوان ۳۰ ساله گیلانی به نام داوود است که کمتر از یک سال از ازدواجش می گذرد و در شغلش گرفتار ورشکستگی شده است. او همزمان متوجه می شود که به سرطان پیشرفته ای گرفتار شده و در این شرایط جهت زندگی اش تصمیمات جدیدی می گیرد.
مهدی بخشی مقدم و مهدی شامحمدی در حوزه ساخت مستندهای اجتماعی، ترکیب موفقی هستند که در شانزدهمین جشنواره «سینماحقیقت» با «خونه مامان شکوه» حضور داشتند.
بانو قدس ایران؛ داستان زندگی همسر امام خمینی (ره)
در یازدهمین جشنواره «سینماحقیقت» تندیس فیروزه بهترین فیلم به تهیه کننده فیلم «بانو قدس ایران» موسسه عروج فیلم تعلق گرفت. این مستند که مصطفی رزاق کریمی آنرا ساخته است، روایتی منسجم و ماندگار را از زندگی و حیات خانم خدیجه ثقفی همسر فقید رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) را به نمایش می گذارد.

رونمایی از این مستند در یازدهمین دوره جشنواره بسیار مورد توجه قرار گرفت.
مصطفی رزاق کریمی سال قبل ساخت مستندی درباره ی زندگی حجت الاسلام احمد خمینی را آغاز کرد و احیانا با این فیلم در هفدهمین جشنواره «سینماحقیقت» حضور دارد.
صفر تا سکو؛ داستان خواهران ووشوکار
در دوره دهم جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» نشان فیروزه بهترین فیلم به مهتاب کرامتی و طهورا ابوالقاسمی ۲ تهیه کننده فیلم «از صفر تا سکو» اهدا شد. مستندی که در اکران عمومی بعد از جشنواره، بسیار موفق بود.
«صفر تا سکو» به کارگردانی سحر مصیبی روایتگر زندگی خواهران منصوریان، ووشوکاران اهل سمیرم است که قهرمان جهان و ایران شدند. این مستند به بخش های مهمی از زندگی ورزشی و شخصی خواهران منصوریان از تمرین با امکانات کم و مشکلاتی که آنها در ضمن این مسیر داشتند، پرداخته است.
فصل هرس؛ داستان مدعی کشف داروی سرطان
نشان فیروزه نهمین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» به مهدی شامحمدی تهیه کننده فیلم «فصل هَرَس» تعلق گرفت.
این فیلم به کارگردانی لقمان خالدی ساخته شد و یکی از فیلم های مهم آن دوره از جشنواره «سینما حقیقت» بود. «فصل هرس» داستان فردی به نام قاسم تک دهقان را دنبال می کرد که مدعی است داروی سرطان را کشف کرده است اما او جهت اثبات ادعایش گرفتار چالش هایی می شود.

از ابرها در راهند تا حیات در رگ های سرد
جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» در دوره هشتم جایزه بهترین فیلم خودرا به ۲ مستند اهدا کرد. در این دوره جایزه بهترین فیلم جشنواره بصورت مشترک به محمدعلی فارسی تهیه کننده مستند «ابرها در راهند» و فتح الله امیری تهیه کننده مستند «حیات در رگ های سرد» اهدا شد.
مستند «ابرها در راهند» را محمدعلی فارسی ساخته و داستان آن با ارائه تصاویر بکر و جذاب از تجمعات در اروپا، از اسلامی سخن می گوید که منشا آن، انقلاب اسلامی ایران است و پیام متفاوتی دارد.
مستند «حیات در رگ های سرد» به کارگردانی فتح الله امیری نیز به بررسی رفتارهای منحصر به فرد و رازهای زندگی خزندگان استان ایلام می پردازد. در این فیلم گونه های نادری چون افعی دم عنکبوتی برای نخستین بار در جهان به نمایش در می آید.
خاطراتی برای تمام فصول؛ داستان درمان مجروحان شیمیایی در اتریش
هفتمین دوره از جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» جایزه بزرگ و نشان فیروزه خودرا به مرتضی رزاق کریمی تهیه کننده مستند «خاطراتی برای تمام فصول» اهدا کرد.
این مستند که مصطفی رزاق کریمی آنرا ساخته است ناگفته هایی از داستان درمان مجروحان شیمیایی ایرانی در کشور اتریش در دروان جنگ تحمیلی را به تصویر کشیده است. این مستند باتوجه به خاطرات فیلمساز در مدت اقامتش در کشور اتریش و در کنار آلام جانبازان شیمیایی ایران تولید شده است. آنهایی که «از کرخه تا راین» ساخته ابراهیم حاتمی کیا را دیده باشند، می توانند رد و نشانی از شخصیت های آن فیلم را در «خاطراتی برای تمام فصول» بیابند.

در این دوره از جشنواره، مستند «خان آخر» به کارگردانی گل اندام صفر تندیس بهترین مستند کوتاه، فیلم «لطفا بوق نزنید» ساخته رضا فرهمند تندیس بهترین فیلم مستند نیمه بلند و مستند «در پناه بلوط» ساخته مهدی نورمحمدی تندیس بهترین فیلم مستند بلند را به دست آوردند.
رودخانه لیان؛ داستان یک رود
در دوره ششم جشنواره «سینماحقیقت»، بهترین فیلم مستند کوتاه جشنواره به نوا رضوانی تهیه کننده مستند «ظغال» اهدا شد. همین طور تندیس بهترین فیلم مستند میان مدت جشنواره به محمد احسانی کیاسری تهیه کننده مستند «گنبد مینا» تعلق گرفت.
در دوره ششم این رویداد تندیس بهترین فیلم بلند جشنواره به مستند «رودخانه لیان» به تهیه کنندگی و کارگردانی رامتین بالف رسید. داستان مستند «رودخانه لیان» درباره ی ۲ رودخانه مهم «حله» و «مند» است که وارد استان بوشهر می شوند و در نهایت به خلیج فارس می ریزند. در این راه زندگی حیات وحش، پوشش گیاهی، میراث طبیعی و تاریخی حاشیه این ۲ رود با روایتی متفاوت به تصویر کشیده شده است. این مستند سفری نیز به درون آب خواهد داشت و مخاطب خودرا با موجودات آبزی این ۲ رود آشنا می کند. علاوه بر موجودات ساکن این رود و حاشیه آن، پرندگان مهاجر نیز در این مستند به تصویر کشیده شده اند.
خلیج فارس؛ داستان خلیج همیشه فارس
در دوره پنجم جشنواره «سینماحقیقت»، بهترین فیلم مستند کوتاه جشنواره به احمد بیوته تهیه کننده مستند «عروسی عشایر» به کارگردانی حسن قهرمانی اهدا شد. همین طور تندیس بهترین فیلم مستند میان مدت جشنواره به مهدی زمانپور کیاسری تهیه کننده و کارگردان مستند «مشتی اسماعیل» رسید.
تندیس بهترین فیلم مستند بلند جشنواره هم به اُرد عطارپور تهیه کننده و کارگردان مستند «خلیج فارس» اهدا شد. مستند «خلیج فارس» با ارائه اسناد مکتوب، صوتی و تصویری مختلف از مدارک ثبت شده تاریخی از اصالت نام خلیج فارس می گوید. در این فیلم اسناد مکتوب، صوتی و تصویری از کشورهای مختلف عربی مخاطب را جذب می کند.
از «صحرای زنده» تا «حقیقت گمشده»
در جشنواره چهارم تندیس بهترین فیلم مستند کوتاه بطور مشترک به «صحرای زنده» سیدحسین صافی و «زندگی زیباست» سیدعباس سجادی، بهترین فیلم مستند نیمه بلند به «آریو برزن» خسرو حیدری و جایزه بهترین فیلم مستند بلند نیز به «حقیقت گمشده» محمدعلی فارسی تعلق گرفت.
از «روز پایان» تا «جای خالی آقا یا خانم ب»
در سومین جشنواره بین المللی «سینماحقیقت» نیز نشان فیروزه بهترین فیلم مستند کوتاه به نرگس آبیار کارگردان «روز پایان»، نشان فیروزه بهترین فیلم مستند نیمه بلند به محسن رمضان زاده کارگردان فیلم «این خانه روشن است» و نشان فیروزه بهترین فیلم مستند بلند به فیما امامی و رضا دریانوش کارگردانان فیلم «جای خالی آقا یا خانم ب» اهدا شد.
از «میدان بی حصار» تا «تینار»
در دومین جشنواره «سینماحقیقت» هم بهترین فیلم مستند کوتاه به مهرداد زاهدیان برای فیلم «میدان بی حصار»، بهترین فیلم مستند نیمه بلند به محمدحسن دامن زن برای فیلم مستند «طرقه» و بهترین فیلم مستند بلند به مهدی منیری کارگردان فیلم مستند «تینار» اهدا شد.
از «سرزمین گمشده» تا «قدرت»
در نخستین جشنواره بین المللی سینمای مستند ایران «سینماحقیقت» که مهر ماه ۱۳۸۶ برگزار گردید، جایزه بهترین مستند بلند به وحید موسائیان برای مستند «سرزمین گمشده» و دلارام کارخیران برای مستند «کودک روز گذشته خیال» اهدا شد.
دیپلم افتخار بهترین مستند کوتاه به کیوان علی محمدی و امید بنکدار برای مستند «M.D.M.A» و پریوش نظریه برای مستند «نزدیک تر از نفس» و نشان فیروزه به مهرناز اسدی برای مستند «قدرت» اهدا شد.

1402/08/21
09:12:45
5.0 / 5
321
تگهای خبر: اختتامیه , اكران , تصویر , جشن
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۲
ArtKit کیت هنری
artkit.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كیت هنری محفوظ است

كیت هنری

کیتهای هنری